• wonen4

  • familie4

  • advies4

  • ondernemen4

Na veel nadenken hebben jij en je partner besloten uit elkaar te gaan. Dit is zowel het einde als het begin van een proces. Er staan veel nieuwe beslissingen op je te wachten. Bijvoorbeeld: wat ga je met jullie woning doen? Verkopen of blijf je?

Als je kiest om in de woning te blijven, moeten er een aantal stappen worden gezet. Vanzelfsprekend wil de vertrekkende partner in de toekomst niet meer aansprakelijk zijn voor de hypotheek. Daarom regel je een ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid in de volgende 5 stappen.

Kun je de woning in je eentje betalen?
Ten eerste kijkt de hypotheekverstrekker of jij de woning zelf kan betalen. Het is van groot belang dat jij en je ex-partner de verdeling van jullie financiën al hebben geregeld. Denk aan partneralimentatie of financiële verplichtingen die jullie samen hebben. Vervolgens wordt je inkomen getoetst. In feite wordt het proces voor het aanvragen van een hypotheek herhaald.

Overwaarde
Behalve jouw inkomen wordt ook de huidige waarde van je huis onderzocht. De overwaarde wordt verdeeld tussen jou en je partner. Als jij het huis overneemt, moet de overwaarde aan je ex-partner worden uitbetaald. Misschien moet je je hypotheek hiervoor verhogen of een tweede nemen.

Restschuld
Als je huis juist ‘onder water’ staat dan kan het zijn, als jij in de woning blijft, dat je ex-partner een bedrag aan jou betaalt. Jij neemt namelijk de gehele restschuld over. In de afgelopen jaren is er veel veranderd in hypotheekland. Als jij een nieuwe of aanvullende hypotheek nodig hebt, dan gelden er nu strengere regels. Vanaf 1 januari 2013 heb je bijvoorbeeld alleen nog maar recht op hypotheekrenteaftrek wanneer je een lineaire of annuïteitenhypotheek afsluit.

Akte ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid
Als al het bovenstaande is geregeld, ontvang je van je hypotheekverstrekker een akte van ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid. Deze wordt door alle partijen ondertekend. De akte is pas van kracht als jij volledig eigenaar bent. Daarom ga je naar de notaris.

De notaris
Om alles correct af te ronden moet je het eigendom van de woning bij de notaris wijzigen. De blijvende partij is nu volledige eigenaar. De vertrekkende partij is ontslagen van hoofdelijke aansprakelijkheid.

Kies voor een advies op maat, geen enkele situatie is tenslotte hetzelfde. Regel het gewenste advies over uw persoonlijke situatie altijd tijdig en laat u vooraf goed informeren. Wij zijn u hierbij graag van dienst.
Volg ons ook op Facebook of Twitter voor dagelijkse actualiteiten.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Op zoek naar een scherpe offerte? En u wilt niet te lang wachten?
Aarzel dan niet en klik hieronder op de knop en vul de gewenste gegevens in.

LET OP: KNOP MOMENTEEL BUITEN WERKING, EXCUSES
GELIEVE ONS TE BELLEN OP 077-3231888 (Venlo) / 046-2030600 (Sittard)
OF TE MAILEN NAAR INFO@MOONEN-NOTARISSEN.NL

Beste prijs/kwaliteit in de regio!

Moonen Notarissen

Kantoor Venlo

Antoniuslaan 85
5921 KB Venlo-Blerick
Tel: 077 - 323 1888

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 8:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

Kantoor Sittard-Geleen

Agricolastraat 75
6131 JW Sittard
Tel: 046-2030600

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

info@moonen-notarissen.nl
http://www.moonen-notarissen.nl

Afspraak op locatie ook mogelijk.

Gratis parkeerplaatsen voor de deur.