• wonen4

  • familie4

  • advies4

  • ondernemen4

Een samenlevingscontract ontbinden bij het beëindigen van een relatie lijkt heel eenvoudig; in principe geldt het contract zolang het samenwonen duurt. Als er een verschil van mening is wanneer het samenleven is geëindigd, dan is de samenleving officieel geëindigd op de dag dat één van de partners aan de ander door middel van een aangetekend verzonden brief laat weten de samenleving geëindigd is. Vaak is echter expliciet in het samenlevingscontract vastgelegd op welke datum de overeenkomst als geëindigd moet worden beschouwd. Op deze manier is het samenlevingscontract ontbinden eenvoudig.

Samenlevingscontract ontbinden met kinderen of een woning
De moeilijkheden van een samenlevingscontract ontbinden komen pas in beeld als er bijvoorbeeld een koopwoning of kinderen in het spel zijn. De wet stelt geen regels aan hoe samenwoners dit soort zaken moeten regelen. In een dergelijk geval moet bijvoorbeeld de gezamenlijke woning en het woongenot worden verdeeld.

En in het geval van minderjarige kinderen stelt de wet eisen aan de ouders. Sinds maart 2009 moeten ook samenwoners die gezamenlijk het gezag over hun minderjarige kinderen uitoefenen verplicht een ouderschapsplan opstellen bij het ontbinden van het samenlevingscontract, net als gehuwden en geregistreerd partners dat moeten doen bij het beëindigen van hun relatie. Zo zal in het ouderschapsplan een regeling moeten worden opgenomen over de verdeling van de zorg voor de kinderen, de overdracht van informatie met betrekking tot de kinderen en de verdeling van de kosten van de kinderen (kinderalimentatie).

Financiële afwikkeling
Voor de financiële afwikkeling van het uit elkaar gaan moet worden gekeken naar wat de partners in het samenlevingscontract zijn overeengekomen. Er kan sprake zijn van een gemeenschappelijk vermogen of schuldenlast, zoals een woning, die bij de beëindiging van de samenwoning verdeeld moet worden. In sommige contracten is bepaald dat de opgebouwde pensioenrechten verdeeld moeten worden. De ex-partner heeft na de het ontbinden van het samenlevingscontract geen recht op partneralimentatie, tenzij dit uitdrukkelijk is opgenomen in een samenlevingscontract gesloten tussen de partners.

Kies voor een advies op maat, geen enkele situatie is tenslotte hetzelfde. Regel het gewenste advies over uw persoonlijke situatie altijd tijdig en laat u vooraf goed informeren. Wij zijn u hierbij graag van dienst.
Volg ons ook op Facebook of Twitter voor dagelijkse actualiteiten.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Op zoek naar een scherpe offerte? En u wilt niet te lang wachten?
Aarzel dan niet en klik hieronder op de knop en vul de gewenste gegevens in.

LET OP: KNOP MOMENTEEL BUITEN WERKING, EXCUSES
GELIEVE ONS TE BELLEN OP 077-3231888 (Venlo) / 046-2030600 (Sittard)
OF TE MAILEN NAAR INFO@MOONEN-NOTARISSEN.NL

Beste prijs/kwaliteit in de regio!

Moonen Notarissen

Kantoor Venlo

Antoniuslaan 85
5921 KB Venlo-Blerick
Tel: 077 - 323 1888

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 8:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

Kantoor Sittard-Geleen

Agricolastraat 75
6131 JW Sittard
Tel: 046-2030600

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

info@moonen-notarissen.nl
http://www.moonen-notarissen.nl

Afspraak op locatie ook mogelijk.

Gratis parkeerplaatsen voor de deur.