• wonen4

  • familie4

  • advies4

  • ondernemen4

Voel jij je ook wel eens het zwarte schaap van de familie? Als kind heb je altijd recht op een minimumdeel uit de erfenis van jouw ouders. Dat is altijd de helft van wat je volgens de wettelijke regels zou krijgen. Je hebt alleen recht op de waarde van jouw deel, in de vorm van een geldvordering (dus niet op goederen of een huis). Als je het als kind niet eens bent met het testament en je ligt dwars dan kan in het testament worden opgenomen dat je minder krijgt dan de anderen. Dit kan echter nooit minder zijn dan het deel waar je volgens de wet recht op hebt. Het deel dat je niet krijgt, wordt onder de andere erfgenamen verdeeld. Een kind dat een beroep doet op zijn legitieme portie noem je een legitimaris.

Wat gebeurt er bij een onterving?
Een ouder kan zijn of haar kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is bovengenoemde legitieme portie en dus kan alleen uit geld bestaan. Het onterfde kind heeft geen recht op goederen uit de erfenis (hij kan er dus niet met de Friese staartklok vandoor). Het onterfde kind wordt door een beroep op zijn legitieme portie ook geen erfgenaam. Als de wettelijke verdeling van toepassing is (dat betekent dat alles uit de erfenis eerst naar de echtgenoot gaat die nog wel leeft), is deze geldvordering van het onterfde kind dat een beroep op zijn legitieme portie doet, ook pas opeisbaar na het overlijden van de langstlevende echtgenoot.

Als kinderen hun legitieme portie niet binnen 5 jaar opeisen, hebben ze er géén recht meer op. Er moet dus expliciet een beroep op worden gedaan. Let op: niemand is verplicht uw kinderen te informeren over uw overlijden! Waar u wel tot verplicht bent is om het onterfde kind inzage te geven in de totstandkoming van zijn legitieme portie. Hij/zij mag dus controleren of er voor overlijden bijvoorbeeld geen extra schenkingen zijn gedaan die een nadelige invloed hebben gehad of de totale nalatenschap.

Kies voor een advies op maat, geen enkele situatie is tenslotte hetzelfde. Regel het gewenste advies over uw persoonlijke situatie altijd tijdig en laat u vooraf goed informeren. Wij zijn u hierbij graag van dienst.
Volg ons ook op Facebook of Twitter voor dagelijkse actualiteiten.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Op zoek naar een scherpe offerte? En u wilt niet te lang wachten?
Aarzel dan niet en klik hieronder op de knop en vul de gewenste gegevens in.

LET OP: KNOP MOMENTEEL BUITEN WERKING, EXCUSES
GELIEVE ONS TE BELLEN OP 077-3231888 (Venlo) / 046-2030600 (Sittard)
OF TE MAILEN NAAR INFO@MOONEN-NOTARISSEN.NL

Beste prijs/kwaliteit in de regio!

Moonen Notarissen

Kantoor Venlo

Antoniuslaan 85
5921 KB Venlo-Blerick
Tel: 077 - 323 1888

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 8:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

Kantoor Sittard-Geleen

Agricolastraat 75
6131 JW Sittard
Tel: 046-2030600

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

info@moonen-notarissen.nl
http://www.moonen-notarissen.nl

Afspraak op locatie ook mogelijk.

Gratis parkeerplaatsen voor de deur.