• wonen4

  • familie4

  • advies4

  • ondernemen4

Veel mensen geven met enige regelmaat aan het goede doel. Ze doen een bijdrage in de collectebus of doneren geld naar aanleiding van een actie op bijvoorbeeld de televisie. Anderen hebben een speciale band met een bepaald goed doel en steunen dat structureel. Steeds meer mensen besluiten daarnaast ook (een deel van) hun nalatenschap te schenken aan een goed doel. Omdat ze het belangrijk vinden dat er ook na hun overlijden wordt doorgewerkt aan het ideaal dat ze hebben. Nalaten aan een goed doel kan alleen via een testament dat door een notaris is opgemaakt. Een codicil (eigen handgeschreven verklaring) is niet voldoende.

In een testament leg je vast wie je erfgenamen zijn en aan wie je wat nalaat. Als je een testament op hebt laten stellen bepaal je dat zelf. Het is dus allereerst belangrijk om een testament op te stellen als je zelf invloed wil hebben op wie wat van je erft. Zo kun je ook in een testament laten vastleggen dat je een deel van je erfenis wil schenken aan het goede doel. Je kunt het gewenste goede doel op twee manieren nalaten:

Erfgenaam
Zo kun je ervoor kiezen om het goede doel erfgenaam te maken. Het doel zal dan alleen of samen met andere erfgenamen je nalatenschap erven. Het goede doel en eventuele mede-erfgenamen erven dan alle baten en schulden van de nalatenschap. In de praktijk zal een goed doel een nalatenschap altijd ‘beneficiair’ aanvaarden. Door deze manier van aanvaarden is het goede doel niet met zijn eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.

Legaat
Je kunt ook een legaat schenken aan het goede doel. Een legaat is een geldbedrag, een effectenportefeuille, een goed – bijvoorbeeld een huis – of een waardevol voorwerp zoals een schilderij. Ook als je een legaat wilt schenken moet dit benoemd worden in het testament, het goede doel wordt dan de legataris genoemd. Beneficiaire aanvaarding is hiervoor overigens niet nodig. Goede doelen zullen vrijwel altijd alles te gelde maken. Zij hebben geld nodig om hun doelstellingen te realiseren. Zijn er dus spullen met een grote emotionele waarde, dan is het beter deze na te laten aan familie of vrienden.

Kies voor een advies op maat, geen enkele situatie is tenslotte hetzelfde. Regel het gewenste advies over uw persoonlijke situatie altijd tijdig en laat u vooraf goed informeren. Wij zijn u hierbij graag van dienst.
Volg ons ook op Facebook of Twitter voor dagelijkse actualiteiten.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Op zoek naar een scherpe offerte? En u wilt niet te lang wachten?
Aarzel dan niet en klik hieronder op de knop en vul de gewenste gegevens in.

LET OP: KNOP MOMENTEEL BUITEN WERKING, EXCUSES
GELIEVE ONS TE BELLEN OP 077-3231888 (Venlo) / 046-2030600 (Sittard)
OF TE MAILEN NAAR INFO@MOONEN-NOTARISSEN.NL

Beste prijs/kwaliteit in de regio!

Moonen Notarissen

Kantoor Venlo

Antoniuslaan 85
5921 KB Venlo-Blerick
Tel: 077 - 323 1888

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 8:30 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

Kantoor Sittard-Geleen

Agricolastraat 75
6131 JW Sittard
Tel: 046-2030600

Openingstijden maandag t/m vrijdag
van 9:00 tot 12:30 en 13:30 tot 17:00

info@moonen-notarissen.nl
http://www.moonen-notarissen.nl

Afspraak op locatie ook mogelijk.

Gratis parkeerplaatsen voor de deur.